Julen er højsæson for overforbrug og en overflod af affald, men der er heldigvis masser af muligheder for at gøre dine julegaver langt mere bæredygtige i år.
Ved at tænke grønt og bruge lidt kreativitet kan du sprede juleglæde på en måde, der både gavner dine nærmeste og skåner miljøet. Her er 10 idéer til bæredygtige gaver, som vil varme både hjerte og samvittighed.
- Oplevelser
I stedet for endnu en ting, der højst sandsynligt hurtigt vil ende i et aflukke eller bare samle støv, kan du give en oplevelse i stedet. Det kan være alt fra billetter til en koncert med en kunstner, som modtageren virkelig sætter pris på, et spændende aftenskolekursus hvor de kan lære en ny færdighed, entre til en foredragsserie om et emne du ved optager dem, en lækker middag på en restaurant der er kendt for deres lokale og bæredygtige gastronomi, eller måske endda gavekort til en ferierejse. Sådanne oplevelsespræmierede gaver skaber ubetingede minder og mindeværdige stunder uden at fylde mere i hjemmet eller lægge beslag på klodens ressourcer.
- Gavekort på bæredygtige tjenester
Et gavekort er en fleksibel gave, hvor modtageren selv kan vælge præcis, hvad de vil bruge det til. Men frem for et gavekort til en almindelig butik kan du give et gavekort til en tjeneste med bæredygtighed i fokus. Det kan fx være et gavekort til en abonnementsordning på en lokal grøntsagskasse med sæsonens økologiske råvarer, et gavekort til et bibliotek for værktøjsdeling og håndværktøj, et gavekort til en byttecentral for børnetøj og babyudstyr, eller et gavekort til en velassorteret genbrugsbutik, hvor man kan lede efter unikke skatte.
- Hjemmelavet
Hjemmelavede gaver er både personlige og bæredygtige. Du kan bage lækre kager, klejner eller brød fra bunden og give dem i en køn kurv eller bakke. Hjemmelavede cremer, olier eller sæber i fine krukker eller flasker vil både dufte dejligt og være fri for en masse skadelige kemikalier. Strik eller sy noget personligt – det kan være alt fra en klassisk trøje eller sweater til små sjove sutteremmeleker til babyens julegave. Eller brug dine kreative evner på et selvlavet maleri, en smuk håndbunden buket fra haven eller en flot fotobog over et år med sjove og mindeværdige oplevelser sammen. Disse slags hjemmelavede gaver kræver tid og omtanke, hvilket gør dem ekstra værdifulde og bæredygtige.
- Plantebaseret
Grønne gaver er pr. definition bæredygtige, da de fremmer et liv med mere natur omkring os. Overvej fx en smuk lerurtepotte med en hårdfør og dekorativ stueplante, så får du både gave og lidt indendørs naturligskøn dekoration. Eller en klar fin vinkrukke eller flaske med en frugttræ-spire der kan plantes ud og blive til et æbletræ, en surkirsebær eller fersken i haven. En hel lækker krydderurtehave til vindueskarmene kan også gøre stor glæde – så kan modtageren let hente friske urter til madlavningen året rundt. Sådanne plantegaver vil både pynte i hjemmet og give glæde og måske endda frugt længe efter jul.
- Brugt er bedst
Høj kvalitet holder længe, så nogle af de virkelig bedste gaver er ganske enkelt genbrug. Hold skarpt øje med spændende fund på loppemarkeder, brugtbasarer, loppepladser og secondhandbutikker i dit område. Her kan man ofte finde klassiske møbler, boligtilbehør, industrielt design eller kunsthåndværk i allerhøjeste kvalitet til en brøkdel af nyprisen. Ved at genbruge gaver giver du ikke bare en fed gave, men forlænger også produktets levetid i stedet for at støtte udnyttelsen af nye ressourcer fra naturen. Hvis du finder ældre møbler som stole, reoler eller skriveborde, kan du også selv give dem nyt liv med lidt slibning og maling eller olie.
- Bæredygtige mærker
Hvis du vælger at købe nyt, så fokusér på mærker, virksomheder og produkter, der har reel fokus på bæredygtighed. Det kan være økologisk bomuld og naturmaterialer fra ansvarlige producenter, FSC-certificeret træ og skovbrugsprodukter, genbrug og remedier af materialer som plastik eller bomuld, eller helt enkelt virksomheder, der kontinuerligt arbejder på at reducere deres klima- og miljøaftryk. Hold udkig efter certificeringer som Fairtrade, GOTS, FSC, MSC og lignende, og tjek også om virksomheden selv er åben om deres bæredygtighedsarbejde.
- Lokalt og håndlavet
Lokale og håndlavede varer har ofte et mindre CO2-aftryk fra transport og produktion, da de ikke er fragtet over halve kloden. Kig efter sæsonvarer som lækker hjemmelavet syltning af årets bær, kompotter og marmelader, eller spændende specialiteter af nødder, olier eller krydderier fra nærområdet. Lad dig også friste af lokale kunsthåndværkeres udgaver af alt fra smykker, glasvarer og keramik til møbler, tæpper og påklædning. De skaber unikke kvalitetsværker i små opgaver med stor kærlighed til materialer og design.
- Forlæng levetiden
I stedet for at købe nyt, så forlæng levetiden på noget eksisterende i modtagerens hjem eller liv. Overvej gavekort til en rensekur af deres gamle knallert eller motorcykel, en grundig urban, så en elsket sofa får nyt liv med friske puder og betræk, håndværkerhjælp til at ordne de ustadige lyskilder omkring huset, eller en tur på værkstedet for at vedligeholde og efterse haveredskaber, cykler eller sportsudstyr. Disse slags “servicegaver” gør gavn i længden frem for at øge forbruget af nye produkter.
- Gaveæsker og kurve
Sammensæt en personlig gavekurv eller -æske fyldt med en lækker kombination af mindre bæredygtige gaver og luksuslækkerier. Her kan du blande lokale råvarer og specialiteter som økologisk honning, tørrede krydderier, hjemmelavede trøffelnødder, saltbasser eller olier, nøddemiks og spirefrø sammen med miljøvenlige pasfair trade-chokolade, etisk god økologisk te eller kaffe, en flaske vellavet natur- eller biovin, duftende økologiske sæber, naturlige stearinlys, miljøvenlige skriveredskaber af genbrugspapir eller træ osv.
- Sponsorater og donationer
For dem der virkelig ikke mangler noget materielt kan du give et sponsorat eller en donation i gave. Det kan være et bidrag til et godt velgørenhedsarbejde der f.eks. planter træer for at modvirke skovrydning, arbejder for bedre vilkår og rettigheder for børn i udsatte områder, yder akut nødhjælp ved naturkatastrofer eller kæmper for at bevare truede dyrearter og deres naturlige levesteder. På den måde kan du sprede juleglæden ud til mennesker og væsener, der har allermest brug for hjælp – og bære over med en god samvittighed. De fleste organisationer tilbyder mulighed for at give et sponsorat eller en donation i gave mod et flot kort eller diplom, der kan bruges som julegave.
Mange julegaveønsker kunne også dækkes ved at donere penge eller ydelser til mere lokale formål i modtagerens nærområde. Det kunne f.eks. være et bidrag til den lokale naturskole, dyreinternat, plejecenter, madklub for socialt udsatte eller hjemmeløse. Eller måske en donation af brugt tøj, bøger eller legetøj til organisationer, der samler ind til fejrende familier eller institutioner.
Uanset hvilke gaver du vælger i år, så bestræb dig på at købe og forære med omtanke. Ved at tænke over bæredygtigheden – både miljømæssigt og socialt – kan du give både med hjertet og en grøn samvittighed samtidig. På den måde starter du det nye år ud med en positiv påvirkning af verden omkring dig.
Læs flere artikler om bæredygtighed på www.travelgreen.dk